Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

La diada de Sant Jordi

La diada de Sant Jordi - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

La festa de Sant Jordi és una celebració de caràcter popular genuïnament catalana amb una tradició molt arrelada que consisteix en regalar llibres i roses a les persones estimades. Aquesta festa té lloc als carrers que s’omplen de persones que visiten la multitud de paradetes de llibres i roses que es munten especialment per aquest dia.

Aquesta festa, però, no es pot entendre sense la llegenda de Sant Jordi, una història fantàstica amb un drac, una princesa i un cavaller. Segons explica la llegenda, hi havia un poble a Catalunya (Montblanc) que vivia aterrit per culpa d’un drac. Els vilatans de Montblanc alimentaven el drac amb ovelles i animals fins que va arribar un dia que es van acabar. A partir d'aquell moment, escollien amb un sorteig la persona que sacrificaven per tal d’alimentar el monstre, però l'atzar va voler que sortís el nom de la filla del rei. Quan la princesa es dirigia a la cova del drac va aparèixer Sant Jordi, un jove cavaller amb armadura i cavall blanc que havia vingut a matar el drac. Amb la seva llança va començar a lluitar contra el drac fins que li va provocar una ferida mortal. De la sang vessada en va néixer un roser de roses vermelles, el símbol principal de la diada de Sant Jordi, considerat per aquest motiu com “El dia dels enamorats”.

 

Tot i que és difícil establir una data concreta que marqui l’inici de la tradició de regalar roses per Sant Jordi, hi ha constància que des del segle XV ja es celebrava la fira de roses de Sant Jordi. Aquesta diada també manté relació amb les celebracions que antigament protagonitzaven les classes aristocràtiques, organitzaven tornejos de cavallers en els quals les dames eren obsequiades amb roses i d'altres flors.

 

Segles després, el costum de regalar una rosa a la persona estimada s’ha mantingut fins a l’actualitat, però amb l’afegit que avui en dia també es regalen llibres. Aquesta darrera tradició es va incorporar més tard, quan es va decidir crear el dia del llibre per commemorar la mort de Miguel de Cervantes i donar valor a la literatura com un dels elements més importants per a la transmissió de cultura.

 

Fotografia: www.gencat.cat

Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó