Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

La Castanyada

La Castanyada - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

El dia de Tots Sants Catalunya celebra la Castanyada, una tradició popular que gira entorn dels productes de tardor.

Tot i que en els últims anys s’està traslladant a la vigília, la Castanyada se celebra tradicionalment l’1 de novembre, dia de Tots Sants. La festa consisteix bàsicament a menjar castanyespanellets (uns dolços típics d’ametlla), moniatos fruita confitada, tot acompanyat de moscatell, la beguda catalana per excel·lència.

 

Segons la tradició, durant la nit prèvia al dia de difunts, els campaners feien sonar les campanes de les esglésies pràcticament sense descans, i s’enduien castanyes i vi per a recuperar forces. Altres versions relacionen aquesta celebració amb els antics àpats funeraris, als quals només se servia llegums, fruita seca i panellets (aquests últims com a símbols d’una ofrena als difunts).

 

Sigui com sigui, actualment la Castanyada és una de les festes catalanes més entranyables; es tracta d’una festa en la qual amics i familiars es reuneixen, la vigília de Tots Sants, per a sopar i menjar les postres típiques.

 

A més, durant tota la tardor les castanyeres venen castanyes i moniatos als carrers, embolicats en paper de diari. La figura de la castanyera és molt representativa de l’època; una dona gran, vestida amb roba humil d’abrigar i amb un mocador al cap, adorna pràcticament totes les escoles durant la setmana prèvia a la Castanyada.

 

Fotografia: Josep Ma. Rosell

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó