Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Baixada dels raiers pel riu Segre

Baixada dels raiers pel riu Segre - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

Històricament el riu Segre ha estat escenari d’un esdeveniment curiós, la baixada de raiers. Aquesta baixada consisteix en transportar fusta al llarg del riu mitjançant rais, una embarcació senzilla construïda amb troncs lligats i un timó.

Cada any, poblacions com Balaguer (La Noguera) o Coll de Nargó (Alt Urgell) celebren la tradicional Baixada dels Raiers. L’origen d’aquesta festa el trobem en l'antic ofici del raier, una feina que tenia la funció de fer arribar la fusta dels arbres del Pirineu cap a l’interior i la costa.

 

Els rais amb els quals es realitza el descens pel riu Segre són embarcacions com les que es feien servir antigament per transportar la fusta. Com que aquest material s’havia de portar dels Pirineus fins a la plana i el litoral, s’utilitzava el riu com a mitjà de transport.

 

Fins a principis del segle XX el nucli més important de raiers de Catalunya es trobava a Coll de Nargó, al Pont de Claverol i a la Noguera Pallaresa. Tot i això, l’arribada del transport rodat i la construcció de diverses preses van provocar la desaparició d’aquest ofici. L’últim rai actiu del Pirineu va baixar pel Segre l’any 1932.

 

L’actual Baixada dels Raiers se celebra de manera interrompuda des de l’any 1990, quan es va crear l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre. En poblacions com Balaguer (La Noguera) és una festa popular amb una llarga tradició i cada any els seus ciutadans construeixen la seva pròpia embarcació i naveguen pel Segre.

 

Més informació: http://www.raiersdecolldenargo.com

Fotografies: Oriol Clavera, Associació de Raiers de la Ribera del Segre
Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó