Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Castanyes, panellets i moniatos

Castanyes, panellets i moniatos - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

Castanyes embolicades en una paperina i les castanyeres al carrer. Panellets als aparadors de les pastisseries i moniatos calentons. A la taula, un bon got de moscatell. La castanyada és la festa popular més típica de la tardor a Catalunya. Se celebra el dia de Tots Sants.

Es diu que allà pel segle XVIII, per tal de recordar als vilatans la necessitat de pregar pels difunts, durant la vigília de Tots Sants es tocaven les campanes de totes les parròquies i convents. Per això, els campaner necessitava molta energia per a suportar l’esforç. En ser la castanya el fruit més abundant de la tardor, els campaners les prenien, acompanyades de vi blanc. Els familiars més propers als campaners van començar a acompanyar-los, menjant i bevent amb ells. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts.

 

Les propietats de la castanya són moltes. Es tracta d’un fruit ric en vitamines i amb un alt valor energètic. El seu contingut en proteïnes i greixos és molt inferior a la resta de fruits secs. El moniato es destaca per la vitamina A, que preserva el sistema immunològic, especialment en els nens, protegint-los de malalties com el xarampió, la malària, diarrees i inclusivament la ceguesa. Els panellets, aquests dolços tan típics catalans, contenen un alt valor nutritiu i energètic degut als seus ingredients: ametlles, sucre, ous, pinyons, entre d’altres.


 

Fotografia: www.gencat.cat

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó