Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Concurs de Gossos d'Atura

Concurs de Gossos d'Atura - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

Aquest esdeveniment de caràcter popular se celebra a diferents punts de Catalunya i d’Espanya, però un dels que té més tradició és el que se celebra a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. Juntament amb el que es fa a Castellar de n’Hug, aquest és un dels concursos de més reputació i que cada any aconsegueix reunir un nombrós públic provinent d’arreu de Catalunya.

El concurs de gossos d’atura consisteix en què un pastor aconsegueixi que el seu gos faci entrar les ovelles en un tancat amb el mínim temps possible. A Catalunya, el gos d’atura més conegut és la Coloma, ella i el seu amo, el pastor i propietari de 500 ovelles Jordi Muxach, han guanyat un total de 32 campionats entre els quals quatre d'Espanya i sis de Catalunya.

 

En què consisteix

Seguint les ordres verbals i sonores del pastor, com ara xiulets, el gos ha de creuar un camí delimitat per dues files de banderes. Ha de parar dues vegades a l’ordre del jurat, recollir les ovelles i conduir-les per un camí marcat amb banderes tan recte com sigui possible.

 

Seguidament, les haurà de col·locar dins un cercle davant del pastor. En aquest punt, tant el ramat com el gos han de romandre parats uns segons.

 

Quan el cercle hagi estat donat per vàlid, el gos conduirà el ramat i el farà passar per un dels dos portells situats a  dreta i a esquerra del corral central. Prèviament haurà d’haver superat una tanca situada a uns 10 metres del portell. D’aquesta manera s’intenta evitar que el bestiar hi passi per costum.

 

A la segona, i última prova, el gos ha d’anar directament a buscar les ovelles i intentar tancar-les dins el corral. Seguidament i a l’ordre del pastor les haurà de treure. Quan hagin sortit totes, la prova es donarà per finalitzada.

 

Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó