Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

La Patum

La Patum - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

La Patum és una festa popular amb una llarga tradició que se celebra a la ciutat de Berga, capital de la comarca del Berguedà. Tot i que l’origen d’aquesta celebració té connotacions religioses, actualment, La Patum consisteix en tot un seguit de representacions al carrer i espectacles amb foc i pirotècnia.

El tret de sortida de La Patum es produeix el dimecres de Corpus, quan comencen els actes i la passada de gegants, seguit del tabal i precedint la banda de músics. Al vespre, el tabal, les maces, els gegants vells i les guites recorren bona part del nucli vell tot fent parada a les cases de les autoritats.

 

El dijous de Corpus se celebra la Patum de Lluïment i, al vespre, tothom es reuneix a la Plaça de Sant Pere per veure desfilar els personatges tradicionals: primer, els turcs i cavallets i després les maces i Sant Miquel. Les maces, dimonis que porten una maça i un fuet, són el símbol de l’entrada del foc a la plaça.

 

El divendres se celebra la Patum infantil de lluïment al migdia i la Patum infantil completa per la nit. La Patum de Lluïment es repeteix el diumenge al migdia i la Patum Completa el mateix diumenge a la nit.

 

Fotografies: Manel Carrera Escudé/Museu de la Patum
Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó