Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

La Ruta de la Sal

La Ruta de la Sal - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

La primera edició esportiva de La Ruta de la Sal es va celebrar l’any 1989. En aquesta primera regata, que va ser una iniciativa de l’associació ANAM, 36 embarcacions van sortir des del port barceloní de Port Ginesta en direcció a Les Illes Balears. A partir del 1990 el nombre d’inscrits va anar en augment i per això des del 1992, la Ruta de la Sal s’ha convertit en tot un fenomen sociològic amb més adeptes cada any que passa. Actualment el nombre d’inscrits no baixa de 300.

L’origen d’aquest esdeveniment esportiu el trobem en un fet històric que va marcar una part de la història de Catalunya. El maig de 1846, durant la “Revolta dels Mariners”, Barcelona va patir un bloqueig per part dels exèrcits carlistes que va provocar una manca de sal tan important que la ciutat comtal es va veure en perill.

 

Davant d’això, l’enginy d’un home de negocis barceloní va posar-se de manifest: els primers que transportessin sal provinent de les Salines Pitiüses fins al Garraf (Barcelona) cobrarien or pels serveis prestats.

 

Un total de 13 embarcacions van participar en aquesta “regata” improvisada i només les tres primeres van rebre alguna compensació econòmica.

 

Actualment, la Ruta de la Sal mobilitza cada any a més de 2000 regatistes que commemoren amb la seva travessa pel mediterrani les rutes del segle passat. També es considera una de les més importants que es fan a Espanya i una de les més difícils, ja que es realitza durant el mes d’abril, una estació de l’any meteorològicament complicada.

 

Fotografia: XXIII Ruta de la Sal 2010 Alfred Farre.com/ ANAM
Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó