Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Les colònies tèxtils del Llobregat

Les colònies tèxtils del Llobregat - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

A la comarca del Bages, Berguedà, hi ha la possibilitat de visitar les famoses colònies tèxtils instal·lades al llarg del riu Llobregat. Diversos recorreguts i activitats permeten gaudir d’aquest conjunt de colònies industrials construïdes durant la segona meitat del segle XIX.

Les colònies tèxtils del Llobregat que es poden visitar són múltiples: La Rabeia, Colònia Soldevila, Cal Forcada, L’Ametlla de Merola, Cal Riera, Cal Vidal, Cal Marçal, Cal Pons, Cal Casas, Cal Prat, El Guixaró, Viladomiu Nou, Viladomiu Vell, Cal Bassacs, Cal Metre, La Plana, Cal Rosal, Ametlla de Casserres.

 

A Catalunya el sector tèxtil va ser especialment rellevant, però les principals colònies industrials catalanes es van començar a construir a partir del 1858. L’estructura i el seu creixement era similar arreu del país: a partir de la construcció d’una fàbrica, establerta a la vora d’un riu per utilitzar-lo com a font d’energia, s'anava desenvolupant la colònia al seu voltant. Els treballadors hi portaven les seves famílies i allà hi feien vida per això en aquestes “ciutats primerenques” hi podíem trobar església, escola, botigues, cinema, etc.

           

Activitats

Actualment moltes d’aquestes colònies s'han reactivat i entitats com el Consorci Parc Fluvial organitzen activitats diverses com visites guiades pels veïns a la “Ruta Cultural l’Ametlla de Merola”, el Mercat del Bolet a Cal Rosal que es fa cada diumenge o la Caminada Popular Cal Marçal.

 

Rutes

Pels més excursionistes actualment hi ha una ruta que va de Cal Rosal a Navàs i que fa l’itinerari de nord a sud. Té una distància de 18,500 km i té accés directe a cada una de les colònies.

Més informació aquí

 

Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó