Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Calçots i calçotades, un fenomen gastronòmic

Calçots i calçotades, un fenomen gastronòmic - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

Entre els mesos de desembre i abril irrompen a les comarques de Tarragona i sobretot a Valls els calçots i la calçotada, una festa en la qual la tradició i la gastronomia es donen la mà.

Els calçots són una varietat de ceba dolça i tendra, amb multitud de propietats, anticancerígenes, diürètiques, digestives,  tonificants i fins i tot afrodisíaques. Es preparen a la brasa i se serveixen sobre una teula, acompanyats de salsa romesco o salvitxada. El ritual d'aquesta festa popular catalana consisteix en agafar el calçot per la punta superior, pelar la capa exterior, mullar-ho en la salsa i introduir-ho directament en la boca, per la qual cosa sol usar-se un pitet per no tacar-se.

 

Pel que fa a l'origen dels calçots, s'explica que va ser un agricultor de Valls del segle XIX, conegut com el Xat de Benaiges, qui, per distracció, va preparar a la brasa unes cebes que havia sobreescalfat. Es van cremar per la part exterior i, en lloc de tirar-les, va pelar les capes externes, descobrint d’aquesta manera els calçots.

 

Malgrat que els calçots són típics de les comarques de Tarragona, cada vegada són més els restaurants de Cataluya que els inclouen a les seves cartes; des de les característiques masies que ofereixen les calçotades més tradicionals, fins a restaurants d'avantguarda, que reinventen aquesta exquisida delícia.

 

Fotografía: http://www.ajvalls.org/

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó