Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

La Ruta del Romànic

La Ruta del Romànic - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

Tot i que la Vall de Boí (l’Alta Ribagorça) és un bon destí per anar a esquiar, les possibilitats en aquesta comarca van més enllà de l’oci esportiu. És per això que proposem la Ruta del Romànic, integrada per nou esglésies romàniques, un conjunt historicoartístic declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2000.

Assumpció del Coll

Aquesta església d’una sola nau amb absis semicilíndric va ser construïda al s.XI-XII i està ubicada al poble de Cóll (Vall de Boí). Es caracteritza pel seu campanar de torre quadrada i perquè els dos darrers nivells són d’estil gòtic.

 

Sant Joan de Boí

Construïda el s.XI-XII, l’església de Sant Joan de Boí està integrada per una planta basilical amb tres naus separades per columnes. Les pintures murals són còpies de les originals i en destaquen el Bestiari i la Lapidació de Sant Esteve.

 

Sant Climent de Taüll

La de Sant Climent de Taüll és també una església de planta basilical i amb tres naus separades per columnes però amb la diferència que posseeix decoració escultòrica exterior als absis i al campanar amb fris de dent de serra.

 

Santa Maria de Taüll

L'interior d’aquest temple estava decorat amb pintures murals que van ser arrencades entre el 1919 i el 1923 i que ara es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona.

 

Sant Feliu de Barruera

Ubicada a l’entrada del poble de Barruera es caracteritza perquè té una sola nau i una capçalera amb dos absis semicilíndrics. El campanar està adossat al mur sud, els dos primers pisos són d'estil romànic i els superiors són fruit de les reformes del s.XVI.

 

Església de la Nativitat de Durro

Temple construït el s.XII conformat per una sola nau. Destaquen, entre d'altres, un forrellat de forja medieval i uns retaules barrocs pertanyents als segles XVII, XVIII i XIX.

 

Sant Quirc de Durro

A l'interior d’aquesta església aixecada el s.XII es pot veure la còpia del frontal d'altar romànic, la imatge gòtica de Santa Julita i Sant Quirc i un retaule barroc.

 

Santa Eulàlia d'Erill la Vall

Església composta per una nau, de capçalera amb absis trevolat semicilíndric. Al seu interior roman la còpia del conjunt del “Davallament” format per set talles de fusta i un espai d'exposició permanent que explica la història de l'edifici.

 

Santa Maria de Cardet

Aquest temple es caracteritza perquè la seva construcció s’ha fet adaptant-se perfectament a la forta pendent de la muntanya, un exemple és que s’aprofita el desnivell per ubicar-hi la cripta.

 

Fotografies: lleidatur.com
Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó