Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Monestir de Montserrat

Monestir de Montserrat - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

La muntanya de Montserrat és un dels destins turístics més emblemàtics de Catalunya i durant els 365 dies de l’any rep visitants d’arreu del món. Aquest massís, ubicat al costat del riu Llobregat, té un monestir situat a 725m d’altitud sobre el nivell del mar i és en aquest monestir benedictí on hi ha la famosa Escolania de Montserrat, un dels cors de nens més antics d’Europa, i La Moreneta, és a dir, la Verge de Montserrat.

A més, la muntanya és tot un símbol del catalanisme i es troba envoltada de llegendes degut a la seva forma de “muntanya serrada”, que és el significat de la paraula "Montserrat". Tots dos aspectes formen part de l’imaginari col·lectiu dels catalans.

Activitats

Aquest emplaçament no és, però, un lloc exclusivament de recolliment religiós i espiritual, aquí també s’hi poden fer una gran quantitat d’excursions i activitats culturals.

 

Natura

Els amants de la natura tenen la possibilitat d’escollir l’itinerari que més els convingui. Si es busca un camí còmode i una passejada de menys d’una hora, l’itinerari que va del santuari al pla de les Taràntules, passant pel pla de Sant Miquel, és ideal. Fins i tot hi ha rutes de només 20 minuts, com la que surt del pla de les Taràntules i arriba fins a l’ermita de Santa Magdalena que passa per l’anomenada “escala de Jacob”.

Si el que es busca, en canvi, són les millors vistes; la ruta que va del santuari fins a Sant Jeroni és la més recomanada. La durada pot ser d’entre dues i tres hores però les vistes des d’aquest cim, a 1.236 metres d’alçada (el més alt de la muntanya), són privilegiades.

 

Cultura

Tampoc es queda enrere pel que fa a la seva oferta cultural. El seu museu alberga obres mestres com el conjunt eremític de Sant Joan i Sant Onofre, una ruta per l’obra de Subirachs al Santuari i sis importants col·leccions. En total, s’hi troben exposades més de 1.300 peces que van des d’un sarcòfag egipci del segle XXII aC fins a una escultura de Josep M. Subirachs del 2001.

En destaca la col·lecció d’orfebreria, amb un conjunt d’objectes litúrgics que van del segle XV al XX, així com la col·lecció de pintura, on hi ha obres de totes les èpoques i pintors: Greco, Caravaggio, Fortuny i Picasso en són alguns.

El Santuari compta amb un ric patrimoni artístic, històric i natural, això el conerteix en un autèntic Museu a l’Aire Lliure. Aquesta és sens dubte una de les propostes culturals més atractives que es pot fer a Montserrat, juntament amb l’espai audiovisual Montserrat de portes endins, a través del qual podem veure les activitats diàries dels monjos i es pot fer una visita virtual pels espais més representatius.

 

L’orgue, una peça genuïnament catalana

Els tallers on va ser concebut aquest instrument (Blancafort, Orgueners de Montserrat) són catalans i a més entronca amb la llarga tradició d’orgues de tribuna, habitualment situats al lateral de la nau, que hi ha a Catalunya. Això és característic de l’orgue català des de principis del segle XVI i l’agermana amb altres instruments trobats en diferents llocs com la catedral de Sant Joan de Perpinyà o la de Santa Maria de Tarragona.

Amb una imponent bateria de 4.242 tubs, aquest orgue és capaç d’afrontar 63 registres i s’adapta tant a repertoris contemporanis com a repertoris d’autors catalans com Cabanilles i Mestres Quadreny.

Novetats orgue de Montserrat

 

Text: Mar Mampel

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó