Regió   Comarca/Barri   Tipus   Entrada Sortida Persones

Shubertíada a Vialbertran

Shubertíada a Vialbertran - Fires, festes, cultura, música, esports... l'actualitat a Catalunya | Vine a visitar Catalunya

L’origen d’aquest esdeveniment cultural el trobem en les reunions que el compositor Franz Schubert organitzava amb els seus amics a Viena i que rebien el nom de “schubertíades”. En aquestes sessions, Schubert donava a conèixer les seves obres i les d’altres compositors. Van continuar reproduint-se fins i tot després de la seva mort. Fruit d'aquestes trobades sorgeix l’actual Shubertíada a Vialbertran, que se celebra a l’església romànica de la canònica de Santa Maria de Vilabertran.

Als anys setanta, coincidint amb el descobriment mundial de l’obra de Schubert, es va organitzar al poble vienès de Hohenehms, una schubertíada anual. Aquest esdeveniment va obtenir tant d’èxit que es va acabar traslladant a la ciutat de Feldkirch.

 

A Catalunya, aquesta celebració es va traduir en el Festival Internacional de Música de l’Empordà, un acte musico-cultural que ja es celebrava a Vilabertran amb molt bona acollida des de feia anys. Així es va fer fins el 1992, quan les Joventuts Musicals de Figueres van decidir organitzar per primer cop a Espanya una Schubertíada.

 

Actualment, entre els concerts que es programen hi trobem els recitals de lieder, un dels gèneres que Schubert va cultivar més, a part de la música de cambra i les simfonies. Per realitzar aquests recitals de lieder, Schubert composà centenars de cançons, algunes molt celebrades com la titulada “An die Musik”, o el cicle de lieder “La bella molinera”, “Viatge d’hivern” i “El cant dels cignes”.

 

Amb ànims de mantenir l’esperit original de les shubertíades, també es programen obres d’altres compositors, especialment dels seus contemporanis, així com obres composades per encàrrec del festival.

 

Font i fotografies: http://www.schubertiadavilabertran.cat
Text: Mar Mampel

 

 

Últims tweets

Agenda

4/2/2016
Carnaval

15/1/2016
Fiesta de Sant Antoni de Ascó